VACSORÁZZUNK DERKOVITS GYULÁVAL!

„A Szombathelyi Képtár Pop Up kiállítást szervez a Derkovits 130 kiállításhoz kapcsolódóan. A kiállítás központi témája Derkovits Gyula Halas csendélete.
Értelmezd újra, alkosd meg saját halas kompozíciódat!
A beérkező művekre nem vonatkozik műfaji megkötés. Lehet grafika, festmény, média- vagy iparművészeti alkotás, szobor, fotó egyaránt.

KIÁLLÍTÁS
Megnyitó: 2024. május 16. 17 óra
Helyszín: Szombathelyi Képtár aula
A kiállítás látogatható: 2024. május 17-26.”

Még zajlik a jelentkezés a pályázatra, így nem is biztos, hogy szerepelek a kiállításon. A képen viszont szerepel egy QR kód, ami erre a bejegyzésre mutat, és része a koncepciónak. Kezdjek akkor ezzel.
Az eredeti képen is szerepel egy feliratos üvegedény, így a saját verziómra került saját szöveg, és az ide mutató QR kód. Sokat írok, ezek általában privát naplóbejegyzések, de az írás a (grafikai) munkáimnak is szerves része, ami egy személyes emlékből (is) táplálkozik: egyszer (messze, régen) részt vettem egy tárlatvezetésen, ahol az én munkám is szerepelt, és a tárlatvezető minden művész munkájánál elmondta a gondolatait (spekulációit), hogy az adott mű készítője mit gondolhatott, és milyen ember (lehet). Nem mondtam meg, hogy szerepelek, nagyon kíváncsi voltam, hogy mit gondolok, és milyen ember vagyok. Megtudtam. Azóta szeretek írni is.

A parafrázisom méretét és kompozícióját tekintve megegyezik az eredeti képpel, előbbinek utánanéztem, utóbbit átrajzoltam digitálisan, majd berendeztem a saját vacsorajelenetemet, a számomra fontos „kiegészítőkkel”. Szeretem a részleteket. Számomra most is ezek a fontosak.

HAL – viccnek indult, a Derkovits-féle hal farkát összerakni egy magamról készült régebbi vektoros képpel, de a sellő végül mégis maradt. A kép címe „TERÍTÉKEN” lett volna, de a „KÜSZKÖDŐ” sajnos sokkal jobb. (Azért sajnos, mert ez nem az én ötletem volt.) Csupa szóvicc: a küsz egy hal, a köd az köd, és „ő”, akiről itt szó van.
Derkovits korában formabontó volt egy szegényes halvacsorát csendéletként ábrázolni, ezzel a néző látóterébe emelni a munkás tömeg mindennapi problémáit, életkörülményeit, ma pedig egyre inkább tendenciának látom a lelki/mentális küzdelmek felvállalását és ábrázolását a legkülönfélébb médiumokon keresztül. Szimpatikus trend. Minden probléma megoldáshoz vezető első lépcsője, hogy felszínre kerül. Szóval a terítéken kucorgó, partra vetett sellő marad, ha nézed, akkor lehet, hogy poén, ha olvasol is, akkor viszont célom volt vele.

NAPSZEMÜVEG – Az álarc, a felvett szerepek, a „maszkolás” problematikája minden munkámban, ahol felbukkan. Mindig ugyanaz a piros szemüveg, ami egyébként valóságos tárgyam, ha összefutunk a városban, akkor erről fel fogsz ismerni, mert a fényérzékenységem miatt télen-nyáron viselem. A képeken pedig egyrészt személyes, másrészt olyan tárgy is, ami jellegéből és üzenetéből adódóan mintegy elválaszt a valóságtól. Vagy másokat a saját valóságomtól, vagy olykor magamat, ez több szemszögből vizsgálható, összetett probléma. Jelen van. A legtöbbünknél megoldatlanságként gondolok rá.

ÓRA – az eredeti kép óráját cseréltem le, az időpont fontos, és zsebórát is hordok szinte mindig. Ez a tárgy engem jelképez, és az előző projektemből emeltem át.

A SZÍNEK szintén a legutóbbi grafikai sorozatomra utalnak, ahol ugyanezeket a színeket (és részben ezeket a motívumokat) használtam, ami meghatározta a tavalyi évemet, és bár a régebbi (TAROT 38,5) projektemet (grafikai szempontból legalábbis) lezártam, de a színeket, motívumokat és a beton alapot más munkáimban is használom idén is. Például itt.

CSILLAGOK a tányéron – Ez egy konkrét kép sziluettje. Legyen rejtvény. Aki megfejti mi ez, az írja meg nekem a tvikdesign[kukac]gmail[pont]com e-mail címre, és aki el is találja, azt meghívom egy sörre vagy egy kávéra. Az ajánlat visszavonásig érvényes. (;

Derkovits Gyula: Halas csendélet (1928)
Tóth Viki: Küszködő (2024) – Derkovits Gyula Halas csendéletének parafrázisa

FEHÉRTIGRIS EGÉRÚTON – Tarot 38,5 kiállítás Diósgyőrben 2024.04.16.

Április közepén Miskolcon jártunk a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban.
Szeretem a könyvtárakat, nem ez volt az utolsó kiállítás, amit ilyen helyen rendezek.

Csend, nyugalom, elképesztő kedvesség, és a régi könyvek illata. Belépek, és miután köszöntünk és bemutatkoztunk, rögtön kávéval kínálnak, én meg megmondom, hogy ilyesmit ritkán utasítok vissza, és mire kicsomagolom az anyagot, addigra már hozzák is.
Jó hely. (:

Minden lassú, és jó hangulatú. Odakint eláll az eső, megnyitóig még egy óra, elmegyünk ebédelni, hosszú volt az út Szombathelyről.

Mire visszaérünk, már megérkezett a társaság nagy része, aki a közönség lesz ma, és Anna (Fodorné Vincze Anna, klinikai szakpszichológus, Simonton edukációs-csoport tréner), akivel a megnyitó keretei közt beszélgetek majd a betegségről, gyógyulásról, és a tapasztalatokról, amiket a lelki tényezők szerepéről szereztem az elmúlt évben.

Új képeket is hoztam az előző kiállítás anyagához képest, de most a beszélgetést vártam legjobban. Szerettem volna megosztani másokkal is, hogy mennyire fontos a gyógyulásban (vagy bármilyen cél elérésében) a hangulat, a hozzáállás, és hogy mekkorát lendíthet előre egy látszólag nem túl fényes helyzeten is, ha az ember talál motivációt.

Ugyanakkor ez nem mindig sikerül. (És ez még a vérképen is látszik.) Amikor mellrákom volt, ez volt az egyik legelképesztőbb tapasztalásom, hogy a mentális állapot alakulása kicsi időeltolódással lekövethető az orvosi eredményeimen is. Egy idő után direkt figyeltem. Izgalmas „kísérlet” volt, számomra tanulságos eredménnyel.

Muszáj hinnem a lélek létezésében. Tényleg ki tudja rúgni alólam a testem, és egy súlyos betegségnél ez különösen fontos tényező.

A másik elképesztő tapasztalás. Nekem legalábbis.

Az a bizalom kell, és az a szeretet, ami saját (a másik emberét úgysem ismered/érzed), és igazi, végtelenül naiv, feltétel nélküli dolog. Ilyeneket azelőtt nem „raktam senkibe”, mert valóban kiszolgáltatottá teszi az embert. Ezt is a rák alatt próbáltam ki, ha már „úgyis mindegy” volt. Nem mindegy. Gyógyhatású, szintén látható fizikai vonzattal.

Anna az egyik kedvenc beszélgetőpartnerem, jól kérdez, jól irányít, észreveszem, hogy irányít, de sosem érzem tolakodónak. Elmondom, amit akarok. Végtelenül hálás vagyok, hogy elmondhattam.

Ami a videón nem szerepel, hogy a megnyitó beszélgetés után még két és fél órát maradtunk szinte mindannyian, és rengeteget beszélgettünk. Pedig idegenekkel ritkán szoktam hosszan.
„Klubtagok” vagyunk, sorstársak. De nem csak ez köt össze. Éreztem a nyitottságot és az elfogadást, így könnyebb ilyenkor hasonló pozícióba helyezkedni. És már kész is a „működés” közöttünk. Nincs meg akárkivel, de ha találsz valakit, akiben megbízol, és akivel szívesen töltöd az idődet, akivel őszinte tudsz és mersz lenni, annak tényleg pozitív hatásai vannak az egészségre is. A mai is egy ilyen élmény volt. Mentális oázis egy egyébként nehéz tavaszban, amikor túl a kártyán, túl a betegségen, ideje lezárni egy szakaszt az életben, és valami újba kezdeni.

Szóval a fehér tigris létezik, az egérút is létezik, és teljesen jelen idejű. A projektek folytatódnak, az élet megy tovább.

Annának, hogy megszervezte ezt a kiállítást, és beszélgethettem vele, Dávidné Szekeres Szilviának és a könyvtár dolgozóinak a kedves vendéglátásért, Máténak, hogy elvitt és támogatott a jelenlétével is, és a csoporttagoknak, sorstársaknak, és érdeklődőknek, akik eljöttek.

A beszélgetésünk elérhető ITT.

KIÁLLÍTÁS -Tarot 38,5 a Kilencesben

Izgalmas tél és tavasz volt (néha túlságosan is), és régóta tervezem megmutatni ennek a kiállításnak a képeit, és írni a hangulatról és benyomásimról. Nagyon jól éreztem magam, nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan eljöttetek, és igyekszem mielőbb pótolni a (jó rég) elmaradt összefoglalót!

Az ÉRMÉK szín lapjai a Kis Arkánumból

A FÖLD elem hatása alatt álló érmék az anyagias, világi témákat boncolgatják, így az egészség, a kemény munkával társuló tehetség, és az ezzel megszerezhető vagyon állnak a középpontban. Biztonságot és stabilitást keres, de hozzá tartozik a kitartás és a szakértelem is, amivel hosszútávú céljaidat elérheted.

Kézzelfogható, és látható eredmények, egyértelmű sikerek, racionalitás, rendszeretet, és szabálykövetés, ami jellemzik ezt a színt. A fegyelmezettség és kitartás révén tesz szert vagyonra és elismertségre, de az érem másik oldala a földhözragadtság és a kapzsiság következményeként a szűkösség, vagy egyenesen a csőd veszélyével is fenyegethet, akár fizikai akár szellemi síkon.

Érmék Ásza

Érmék Kettes

Érmék Hármas

Érmék Négyes

Érmék Ötös

Érmék Hatos

Érmék Hetes

Érmék Nyolcas

Érmék Kilences

Érmék Tízes

Érmék Apródja

Érmék Lovagja

Érmék Királynője

Érmék Királya

A KARDOK szín lapjai a Kis Arkánumból

A Kardok a racionalitást, a logikus gondolkodást és döntéshozatalt képviselik a pakliban.
A LEVEGŐ elemmel állnak kapcsolatban, így az intellektus kerül előtérbe, a megoldásokat is ennek használatával reméli.
Megfontoltság, és kemény munka, ezekre számíthatsz a kardok felbukkanásával. Az illúziókat, „kardélre hányva” objektív megfontolásra biztatnak, és bátor szembenézésre, legyen szó fizikai vagy mentális kihívásról. Eljött az „agyalás” ideje, akár jó, akár rossz értelemben.
A szín legtöbb lapja meglehetősen negatív tartalommal bír, ami arra is rávilágít, hogy „az ész mindenek felett” hozzáállás nem biztos, hogy minden esetben a legcélravezetőbb.
Bánj óvatosan a fegyvereddel, keresd az egyensúlyt, és az agyad meg a szíved között félúton a válaszok is meglesznek…

Kardok Ásza

„Az univerzum nyers szellemi energiáját képviseli.” Ahol felbukkan egy kirakásban, ott az elme, a tudás fontosságára és hatalmára hívja föl a figyelmet, és arra biztat, hogy légy elemző és őszinte, lásd meg és fogadd el a tényeket. Most logikus gondolkodásra és objektivitásra lesz szükség, hogy megoldjad a felmerülő problémá(ka)t. Bízhatsz tudásodban és éleselméjűségedben, amik birtokában most lehetőséged van tisztázni egy kérdést, vagy feloldani valamilyen konfliktust.

Kardok Kettes

Patthelyzet, kétségek, döntésképtelenség. Az érzelmek tagadása, kizárása. Nem jutsz egyről a kettőre, valami nem stimmel. Nem látod, nem áll össze, bármelyik lehetőség is kerül eléd, hiányzik a kirakós egy darabja, és nem jutsz hozzá a szükséges információhoz. Észérvekkel próbálsz falat emelni magad köré, de az érzések megtagadása éppúgy zsákutca, mintha csak a véletlenre vagy a megérzésekre alapoznál minden döntést. Amíg elutasítod a számodra kevésbé szimpatikus részeidet, amik nem a vágyott tisztaságot és egyértelműséget képviselik, addig hiába reméled, hogy a külső zűrzavaron úrrá lehetsz.

Kardok Hármas

Szívfájdalom, mély bánat, gyász, szerencsétlenség. Megbántottak, becsapva érzed magad, vagy egy látszólag kiút nélküli helyzetben gyötrődsz, amiben kizárólag a negatívumokat látod. Féltékenység, visszautasítás, magány, vagy csak ezek rémképe, ez mindegy is. A kétségbeesésed és szomorúságod mélységes, és végtelennek tűnik. Az egyetlen kiút ebből a zsákutcából a nyitottság, és az elfogadás, amivel ha visszájára nem is fordíthatod a helyzetet, de hamarosan túl tudsz lépni rajta. Az érzések most túl sötétek és vészjóslók. Hagyatkozz elmédre, és őszintén vizsgáld meg a helyzetet, és a saját szerepedet is benne.

Kardok Négyes

Passzivitás, (kényszer)pihenő. Koncentrálj magadra, adj időt magadnak, pihenj. Szellemileg, és fizikailag is, hogy később újult erővel legyél képes szembenézni a kihívásokkal. Meg fognak várni, te viszont csak akkor tudsz hatékonyan szembenézni velük, ha a fáradság és a kusza gondolatok nem zavarják éleslátásodat. Ideje lelassulni, és időt szánni az elmélkedésre. Ne konfrontálódj, és ha úgy érzed beragadtál egy helyzetbe, ne aggódj. Lépj hátra, és ha nem oldódik meg magától mire újra visszanyered lendületed, akkor majd újult erővel vághatsz neki a megoldásnak. Most a(z átmeneti) visszavonulás ideje van.

Kardok Ötös

Tisztességtelen győzelem. Akár a nyertes vagy, akár a vesztes a konfliktusban, kár volt belemenni. A fájdalom, amit el kell(ett) szenvedni szükségtelen volt, és a győzelem módja ugyanúgy szégyennel tölt el, mint a vereség tudata. Úgy nyugtathatod meg lelkiismereted, ha empátiát tanúsítasz, és a másik nézőpontját és érzéseit is figyelembe veszed, ha pedig a vesztes oldalon állsz, akkor elfogadod a kialakult helyzetet a sértődött duzzogás vagy a bosszúálláson való munkálkodás helyett.

Kardok Hatos

Változtatás, átmenet. Utazás az ismeretlenbe, akár fizikai, akár mentális értelemben. Eljött az idő, hogy magad mögött hagyd a múltbeli gondokat, konfliktusokat, és nyugodtabb körülmények között újragondold és átszervezd az életedet. A múlton való kesergésnek és a negatív kapcsolatoknak nincs többé helye, fellélegezhetsz, és végre önmagad építésére és a jövőd kialakítására koncentrálhatsz. Használd ki, hogy ez a lassú mozgás az életedben egyszerre enged új perspektívákat, és ad egy biztonságos, nyugodt hátteret a változtatáshoz.

Kardok Hetes

Csalás, hazugság, az igazság elől való bujkálás. Akár az elkövető vagy, akár az áldozat, ez a lap arra figyelmeztet, hogy valami nem stimmel, valaki nem őszinte ebben a történetben. Nem csak arról van szó, hogy valakit becsaptak. A keményebb dió az lesz, hogy hová bújsz, amikor a saját lelkiismereted utolér, vagy hova tudsz futni a felelősség vállalása elől. Vajon megéri-e amit így megkapsz, vagy olyasmit is elvesztesz cserébe, amit később már sajnálnál? Bármelyik oldalon is állsz, ideje önvizsgálatot tartanod, hogy vajon mennyire vagy őszinte magadhoz, és másokhoz…

Kardok Nyolcas

Korlátozottság érzése, erőtlenség, vívódás, önszabotázs. Tehetetlennek érzed magad, beszorulva egy helyzetbe, mintha meg lenne kötve a kezed. Figyelmen kívül hagyod a választási lehetőségeket, és lemondasz arról, hogy szabadon dönts, miközben fájlalod hogy gúzsba vagy kötve, de ezzel nem csak a felelősséget hárítod el, hanem arról is lemondasz, hogy jobbá tedd a saját életed. Ez a lap nem elsősorban a külső akadályokkal való szembesülésről szól, hanem felfedi, hogy aki leginkább leláncol és akadályoz a boldogulásban az valójában te magad vagy, a saját kétségeiddel és félelmeiddel. A téged visszatartó kötelek csak látszólag átvághatatlanok.

Kardok Kilences

Szorongás, félelem, gyötrő (lelki) fájdalom. Talán még álmatlan éjszakáid is vannak mostanában. Nem tudod egy pillanatra sem letenni ami bánt, teljesen elhomályosítja az elmédet, és megmérgezi a mindennapjaidat. Nincs irgalom. Fejben. Hogy mennyire megalapozott ez az érzés, arról már nem mesél a lap, de a vívódás nagyon is valóságos, és gyötrelmes. Nem alkalmas most az idő, hogy komolyabb döntéseket hozz, amíg félelmeidet le nem tudod győzni. Meg kell várnod, amíg a belső viharfelhők szertefoszlanak, te pedig újra tiszta fejjel és nyugodtan tudod szemlélni a dolgokat.

Kardok Tízes

Fordulóponthoz érkeztél, ahonnan nincs visszaút. Itt a vég. Veszteség és szomorúság kíséri, egy ciklus vagy helyzet végső lezárása. Lehet, hogy hirtelen jött és nem voltál felkészülve rá, de most az a feladatod, hogy elfogadd, és a bánaton túl új életet kezdj. Nincs is más választásod, ebből a vesztes helyzetből csakis előrefelé menekülhetsz. Ha le tudod tenni az önsajnálatot és a mártír szerepet, akkor az elfogadás és tudatosság segítségével átvészelheted ezt a fájdalmas időszakot, ami után tiszta lappal és új lehetőségekkel indulhatsz az új útra. A réginek vége.

Kardok Apródja

Kíváncsiság, problémamegoldás, fiatalos ötletek. Most érdemes az eszedre hallgatnod, kérdéseket feltenni, és elemezni a helyzetet. Nem szégyen, ha nem tudsz mindent, kommunikálj, szerezd meg a szükséges információt, és vizsgáld meg alaposan mielőtt készpénznek veszed. A lap felbukkanása lehetőség egy helyzet tisztázására.
Személyként fürge észjárású fiatal emberre utal, aki kíváncsian és logikusan szemléli a világot, bár előfordulhat, hogy hiányzik belőle az empátia, vagy egyenesen tapintatlan.

Kardok Lovagja

Nagy energiájú lap, magabiztosság, nagy intellektuális erő jellemzik. Az életedben bekövetkező gyors változásra is utalhat, vagy egy nagy meggyőzőerejű, asszertív személy felbukkanására, akinek a lendülete téged is magával ragad.
Ezt a Lovagot lobbanékonyság és kritikus hang jellemzik. Amíg egyetértesz vele, addig barátságos, de ha megsérted indulatossá és arrogánssá válhat. Éleselméjűsége így kétélű fegyver, használd nagyon körültekintően. Másik üzenete, hogy ne rohanj fejjel a falnak, ne hozz hirtelen és megalapozatlan döntést, bármennyire is szeretnél túllenni a helyzeten.

Kardok Királynője

Önálló, és független. Neked is ezeket kínálja. Határozott, jó megfigyelő, és éles elméjű. Azt mondja, nézz magadba, és vedd észre, hogy ezek a tulajdonságok benned is megvannak, már csak el kell indulnod a függetlenséged felé vezető úton, és határozott egyéniségeddel valamint mentális erőddel eléred a kitűzött céljaid. Mint minden Kardok kártyánál itt is az merülhet fel negatívumként, hogy az érzéseket elnyomva, kizárólag a szellemi teljesítményre és eredményekre koncentrál, amivel ugyanolyan súlyos károkat okozhat (ha egy hideg és számító személyről van éppen szó), mintha vakon futna az érzési után, az eszét teljesen kizárva.

Kardok Királya

Tekintélyt parancsoló, ugyanakkor nyugalmat is sugárzó intellektus. Elvárásai magasak, de igazságos és tárgyilagos is egyben. Saját magával is szigorú, az érzelgősséget pedig nehezen tolerálja, így jobban jársz, ha inkább az eszére próbálsz hatni. Az észérvek és objektivitás segítségével most magabiztosan tudod megoldani a problémás helyzetet, és/vagy felszámolni az akadályokat. Megszabadulhatsz régi kötelékektől, negatív hatásoktól, csak vedd kezedbe az irányítást, és cselekedj legjobb tudásod szerint!

Sarah Bartlett: Tarot-biblia – Kalauz a kártyák és kirakások világába
Claire Goodchild: Antik Anatómia Tarot Kézikönyv

A BOTOK szín lapjai a Kis Arkánumból

A Botok (vagy Pálcák, Treffek, Jogarok, Rudak) a TŰZ elemhez kapcsolódnak, és a kreativitás, vitalitás, szenvedély és vállalkozószellem megtestesítői.
Impulzivitás, zabolátlanság, türelmetlenség kerülnek a mérleg másik serpenyőjébe, de minden az életről, mozgásról változásról szól, legyen az pozitív, vagy negatív kimenetelű dolog. Nincs megállás.

A Botok szín lapjai arra keresik a választ, hogy ezt a tüzes erőt, hogyan tudjuk konstruktívan a hasznunkra fordítani, és ötleteink kreatív megvalósításába csatornázni, hogy ne váljon (ön)pusztítóvá. Akár materiális, akár spirituális kérdésekben keresed a választ, a Botok lapok lendületes, tettre kész és jövő orientált válaszlehetőségeket kínálnak.

Botok Ásza

Botok Kettes

Botok Hármas

Botok Négyes

Botok Ötös

Botok Hatos

Botok Hetes

Botok Nyolcas

Botok Kilences

Botok Tízes

Botok Apródja

Botok Lovagja

Botok Királynője

Botok Királya

A KELYHEK szín lapjai a Kis Arkánumból

A Kelyhek lapok a VÍZ elemhez kapcsolódnak, és az érzelmek, valamint az egymáshoz fűződő viszonyaink kerülnek rajtuk keresztül előtérbe. Barátságok, szerelmek, közösség, valamint a saját magunkkal való viszony is. A múlthoz és a lehetőségekhez való viszony is.
Még a racionalitáshoz is érzelmi alapon közelít.

Hogy vagy, mit érzel egy adott helyzetben, hogyan tudod kifejezni az érzelmeidet, és merre visz ez téged.
Mennyire tudod és akarod használni az intuíciódat, mennyire tudsz hagyatkozni a belső hangodra, ami kevésbé a logikus gondolkodás felé húz.

Kelyhek Ásza

Új szerelem, a szeretet kifejeződése, intimitás. Az Ász a Kelyhek sorozat érzelmi energiájának legerősebb és legnyersebb képviselője, megjelenése nem konkrét tanács egy kérdés megválaszolására, hanem egy pozitív megerősítés, hogy „hallgass a szívedre”, mert érzelmeid és/vagy megérzéseid jó irányba húznak. Ajándék, egy találkozás, beteljesülés, csupa pozitívum, elsősorban a kapcsolatok területén. A Kelyhek sorozat kreatív, művészi energiáit is ez a lap képviseli legerősebben.

Kelyhek Kettes

Ezt akartad húzni, amikor a Nagy Arkánum Szeretők lapjára gondoltál. „Két ember egyesülése, szeretetben és együttérzésben.” A beteljesült szerelmen kívül jelenthet szoros barátságot, szellemi összhangot, sőt előnyös üzleti kapcsolatot is, olyan dolgokat, amik két ember között tudnak történni. Harmóniára és egyetértésre számíthatsz a másikkal, amíg partnerként tekintesz rá, és nem akarod uralmad alá hajtani. Konfliktushelyzet esetén is kedvező jel a lap felbukkanása, de türelemre és empátiára kér, hogy a kapcsolat mielőbb rendeződhessen.

Kelyhek Hármas

A barátság lapja. A csapatszellem, kisebb csoportokkal, családdal (legyen szó vér szerinti, vagy választott családról) való felhőtlen együttlét, ünneplés. A hozzád közelállókkal megélt közösségélmény előtérbe kerülése, a másokkal való kötetlen, kreatív tevékenységek jótékony hatása a személyes jóllétre. Fontossá válik a közösség, a másokkal együtt megélt élmények, a közösen létrehozott dolgok, amik színt és érzéseket visznek a szürke hétköznapokba. A lap azt sugallja, hogy megéri energiát fektetni ezekbe a kapcsolatokba, mert ezáltal a te életed is színesebbé és minőségibbé válik.

Kelyhek Négyes

Fásultság, unalom, érzelmi patthelyzet. Bezárkózás. Sodródsz az árral, és nincs erőd továbblépni. Most még az önelemző elmélkedés is zsákutcába vezet, és végül önmarcangolásba fullad, úgy érzed minden szürke és kilátástalan. Pedig ez sem tarthat örökké. Ahhoz, hogy túllendülj az apátián, hamarosan el kell engedned a sértődöttséget és az önsajnálatot, mert egyedül te vagy az, aki jóra fordíthatod a helyzeted. Amíg ezt be nem látod, a lap se kecsegtet túl sok pozitívummal.

Kelyhek Ötös

Bár úgy érzed most bele kell pusztulni a fájdalomba, és az elvesztett lehetőségek fölött érzett szomorúságba, mindezek helyére hamarosan vigasz érkezik, ha készen állsz elengedni a gyászt és szembenézni a változással. Arra kér, légy nyitottabb, mert bár egy ajtó most bezárult, de már nyílik is a másik, azonban hiába, ha te elfordulsz tőle. Elismeri a fájdalmad, de figyelmeztet is, hogy bármilyen jogos az érzés, nem merülhetsz bele örökre, mert ez a fajta ellenállás a változásnak, csak lehetőségektől fog megfosztani, nem ad elégtételt.

Kelyhek Hatos

A nosztalgia és a gyermekkori emlékek lapja. A fiatalság ártatlansága és kedvessége kapcsolódnak hozzá, valamint a játékos belső gyermek is kifejeződésre jut általa. A fásult felnőttkor szürke taposómalmában erre a játékosságra hív a gyermekkori reményekre és optimizmusra visszaemlékezve, ugyanakkor azt kéri, hogy csak a nyitottságát és a látásmódját vedd át, de ne élj a múltban, mert így csak illúziókat kergetsz.

Kelyhek Hetes

Fantázia, ábrándozás és ötletelés. Lehetőségek egész sora áramlik eléd. Nem is tudod mit válassz, nehéz átlátni a helyzetet. Annyi jónak tűnő megoldás merül föl, hogy azt sem tudod melyik felé indulj, a mérlegelésnél pedig az eszedre, vagy a szívedre hallgass inkább… Erre a lap sem ad választ, arra viszont figyelmeztet, hogy ha elmerülsz az illúziókban, akkor hiába állnak nyitva előtted a lehetőségek, az előrelépés helyett csak zavarodottságban lesz részed.

Kelyhek Nyolcas

Irányváltoztatás. Valamit meghaladtál, valami érvényét vesztette, kiüresedett, neked pedig ideje továbbállni. Melankólikus, töprengő időszak után, végre rászánod magad a továbblépésre, ami végül az épülésedet fogja szolgálni, akár érzelmi, akár szakmai szempontból. Bár fájdalommal jár a búcsú, és nehéz elengedni a kényelmes és biztonságos megszokottat, de a küszöbön álló változás megéri a kockázatot. Vegyes érzelmekkel vágsz az útnak, de éppen az vinne rossz irányba, ha ezt nem tennéd meg.

Kelyhek Kilences

Ez a „kívánságkártya”. Akár fizikai, akár spirituális kielégülést keresel, most alkalmad nyílik megszerezni. Összpontosíts a leghőbb vágyadra, aztán élvezd az elért eredményeket, vagy az öledbe hullott szerencsét, de vigyázz, hogy ” ne szállj el”, ne válj nagyképűvé. A kártya bár a kívánságaid teljesülését vetíti előre, közben arra is figyelmeztet, hogy ne kényelmesedj el, „ne igyál előre a medve bőrére”, mert elismerés helyett könnyen rosszallást válthatsz ki a környezetedből.

Kelyhek Tízes

Béke, harmónia, ünnep. Családi boldogság, boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatok, feltétel nélküli szeretet, és mindehhez még anyagi bőség is társul. Vagy legalábbis úgy érzed, hogy minden a helyére került végre, és/vagy a lehető legjobb irányba halad. Bármilyen kérdést tettél föl, ez egy rendkívül pozitív és erős „igen” kártya, ami fényes jövőt, és rendezett, szeretetteljes kapcsolatokat ígér. Neked csak annyi a dolgod, hogy engedd a jót az életedbe áramlani.

Kelyhek Apródja

Jelölhet személyt: fiatal, naiv és érzelmes embert, vagy akár gyermeket. Kedves, jó képzelőerővel megáldott, érzelmes. Ez a lap fiatalos energiát képvisel (mint az apródok általában).
Általánosságban az érzelmek és az empátia fontosságára hívja fel a figyelmet, és a baráti és családi kapcsolatok ápolását helyezi előtérbe. Hallgasd meg te is a szeretteidet, és vezéreljen a szeretet és a gyengédség, ha konfliktus merülne fel, így te is kedves gesztusokra számíthatsz.

Kelyhek Lovagja

Gondoskodó, lovagias, odaadó támasz, érzékeny, kifinomult, szenvedélyes. Viszont idealista. Vigyázz, hogy a realitásérzéked ne veszítsd el a lila ködben, mert a beígért vidámságnak könnyen sírás lehet a vége, ha a túláradó érzések túl messzire ragadnak. Érezd jól magad, de tudd, hogy egy „Lovag kártya” nem jó vagy rossz végkimenetelt ígér, hanem bármelyik szín esetén az sorozat „extrém energiáját” képviseli, így bármi is a kérdésed, és bármi lesz rá a konkrét válasz, „erős” érzelmi hatásra számíthatsz.

Kelyhek Királynője

A Királynő által az érzelmi tudatosság, nagylelkűség, és empátia válik hangsúlyossá a Kelyhek sorozatban. Ha felbukkan ez a lap a kirakásodban, azt azt jelzi, hogy ideje kapcsolatba lépned saját női oldaladdal, (ez nőként sem feltétlenül evidens a mindennapokban) és empátiával viseltetned a környezetedben élők iránt, beleértve saját magadat is. Használd intuíciód, és ne nyomd el az érzéseidet! Nem csak a megérzésekről van szó, hanem az érzelmi igényekről is, ideje, hogy megismerd, és figyelembe vedd mi mozgat érzelmileg, hogy ezáltal javuljon az önmagaddal és szeretteiddel való kapcsolatod is. Ebben segítségedre lehetnek (meg)érzéseid, álmaid, bármi, amivel tudatalattid üzen neked.

Kelyhek Királya

Bölcsesség és tapasztaltság jellemzi, uralkodik érzésien, de nem nyomja el azokat. Elemző és érzelmes egyszerre, a legfőbb jellemzője a stabilitás a bölcsesség mellett. Helyzetként mindenképpen jó jel, az érzelmi hullámvölgyek elsimulását ígéri, amivel nyugodt, kiegyensúlyozott időszak veszi kezdetét. Személyként szintén tapasztalt ember befolyásával kell számolnod, de a feltett kérdéstől függ, hogy jó szándékú, stabil és bölcs segítőt kaptál, vagy olyasvalakit, aki akkor is tanácsokat osztogat, ha nem is kéred.

Sarah Bartlett: Tarot-biblia – Kalauz a kártyák és kirakások világába
Claire Goodchild: Antik Anatómia Tarot Kézikönyv

TAROT – Nagy Arkánum – A lapok leírásai

A Nagy Arkánum a Tarot pakli 22 számozott lapból álló fő egysége, „nagy titok” „titkos szer” „orvosság” a név jelentése.
Amíg felületesebben ismertem a kártyákat, furcsa volt számomra, hogy miért a 22 lapot hívják „nagynak”, az 58 darabos egységet pedig „kicsinek”, de a kulcs az egyes lapok jelentésében rejlik, „minőségi”, és nem mennyiségi kérdés.
A Nagy Arkánum lapjai elsősorban archetípusokat jelenítenek meg, és akár személyről, akár történésről van szó, erős és egyetemes válaszlehetőséget képviselnek bármilyen kérdésre, amikor felbukkannak egy kirakásban. A „lehetőség” is fontos kulcsszó, hiszen a lapok jelentése (részben) függ a kérdező értelmezésétől, és a feltett kérdéstől is, de az biztos, hogy a 22 lap bármelyikének megjelenése egy kirakásban különösen „erős” információt, és/vagy figyelemreméltó energiát képvisel.

Önálló egységként is használják kártyavetésre, ezeknek a lapoknak saját neve van, jelentése, története, „személyisége”, ha úgy tetszik.

A teljes Tarot pakli „plusz egy” lapja. Valójában nincs száma, ezért szokták nullával jelölni, akik mindenképpen szeretnének rendelni valamit hozzá. (: Karakterként is ez a nehezen meghatározhatóság jellemzi. Szabad és spontán, jellemzője a játékosság és a (szinte) gyermeki tisztaság, ami hevességéből és spontaneitásából adódik. Lendületes, optimista, bátor és impulzív. Eredetiséget és kreativitást jelképez, ugyanakkor kezdetet, irányváltást is jelezhet, amikor fölbukkan egy kirakásban, főleg ha a jövőről kérdezel. Döntéshelyzetben lazaságra és bátorságra ösztönöz a „túlagyalás” helyett.

„Manifesztálódási képesség”. A Bolondhoz hasonlóan rendkívül kreatív energia, de ő már problémamegoldó, és célorientált. „A zsenialitás szikrája”. Akár materialista, akár spirituális síkon keresel válaszokat, a Mágus arra biztat, hogy fedezd fel és használd is a benned rejlő problémamegoldó képességet, mert rendelkezel vele, céljaid eléréséhez pedig tudod mozgósítani is a szükséges erőket. Ő már nem csak bátor, hanem magabiztos is, akár magánéleti, akár üzleti ügyekről van szó. Vonzó, teremtő, vállalkozó szellem, „jó kezdet”.

Titokzatos, az „istenség női archetípusa”. A természetes ösztönt képviseli, illetve a tudatalattin keresztül üzen. Álmok és az ösztönös reakcióid, intuíciód, amik megadhatják a választ a kérdésedre. A Főpapnő nem fogja „kerekperec” megmondani, ehelyett azt kéri, hogy lépj kapcsolatba életed spirituális aspektusaival, hogy megtaláld a saját válaszod. Minden előtted van, de semmi nem nyilvánvaló. Ő pedig mindent lát, de nem beszél. Nézz magadba, mélyen és őszintén, hogy összeálljon a kép, és megoldódjon a rejtély, mert most elsősorban magadra számíthatsz.

Pozitív női erő, amit bőség kísér és vitalitás jellemez. Anyai és támogató, termékeny és érzéki. Kreatív női energia, „földi értelemben”. Szépségre és harmóniára törekszik, és el is éri ezeket művészi érzékén és/vagy anyai ösztönein, és gondoskodó szeretetén keresztül. Életigenlés és természetközeliség jellemzi, emellett fényűző és extravagáns.

Világi. Előrelátó, kézben tartja a dolgokat, rendet teremt a káoszban, mindezt az eszére hagyatkozva, és a hatalmát használva. Ambiciózus és hatékony. Irányító – bármi áron – az érzésekkel nála nem sokra mész. Ő a tekintély, az apafigura, a menedzser, a vezető, a szakértő, a tapasztalt. Aki új alapokat fektet le. Ha felbukkan a kirakásodban, arra biztat, hogy hagyatkozz az eszedre, elemezd a helyzetet, és ne aggódj, ura vagy a helyzetnek. Ha „akadály” kártyaként kapod ezt a lapot, akkor viszont kösd föl a gatyád. Ellenfélnek kemény. Bízz magadban.

Szellemi vezető, a tudás és az elvek ismerője és képviselője. Lehet valóban egyházi személy, de lehet tanár, vagy egy bölcs barát is, a lényeg, hogy bár szabad szellem, mégis az elvek és szabályok mentén közvetít, a szellei és anyagi minőségek között. Szigorú, de jó szándékú segítő, számíthatsz rá. Intenzív belső munkára, tanulásra és a válaszok keresésére ösztönöz, és ő is erre összpontosít. Légy nyitott új válaszlehetőségekre, más nézőpontokra, a problémák újszerű megközelítésére. Benne megbízható, segítő vezetőre találsz.

A „döntés lapja”. Nem erre számítottál… Jelenthet persze szerelmet is, de sokkal inkább szól az egység kereséséről, a viszonzott szeretet és teljesség utáni vágyról, illetve arról hogy ezek milyen helyet foglalnak el az életedben. A válasz amit felkínál, nagyban függ a kérdéstől, amit feltettél, de a megközelítés hasonló: ha a valódi megoldást keresed, akkor nézz magadba, és az értelem valamint az érzelmek egyensúlyán keresztül, önmagad és a helyzet szeretetteljes elfogadásával juthatsz az áhított egység és teljesség állapotába.

Ha új projektbe vágsz, vagy utazásra készülsz, ez az egyik legjobb jel, ami csak felbukkanhat a kirakásodban. Az akaraterőd, kitartásod egyenesen a győzelembe száguldanak veled, te pedig elég erős és rátermett vagy, hogy kezedben tartsd a gyeplőt olyankor is, amikor a szekered lovai különböző irányokba húznának. Bízhatsz tudásodban és megérzéseidben, és bátran haladhatsz a saját utadon, mert ez a jó irány. „Az önbizalom, az egészséges ego, illetve önértékelés lapja”.

A belülről fakadó, csendes, szelíd átformáló erő jelenik meg általa a kirakásban, ami túlmutat a nyers és agresszív megnyilvánulásokon, amire általában az erő szó hallatán asszociálnánk. Ez a lap, bár nagyon is szenvedélyes, mégis inkább a képességről és a hajlandóságról szól, ami segít szembenézni a kihívásokkal, a körülményekkel, és saját tetteid következményeivel is. Elfogadás, és felelősségvállalás. Higgadtság, türelem, és visszafogottság, amivel uralod az indulataidat, az indulatból való cselekvés helyett. Utóbbihoz a lendület is elég, de az előbbihez valódi erő szükséges.

Visszavonulás. Magadban kell most keresned a választ, mások ötletei, tanácsai nem biztos, hogy jó irányba vinnének. Ez a lap intenzív belső munkára kér, ami által békére és gyógyulásra találhatsz a lelkeddel való találkozás során. Most háttérbe szorulnak a kapcsolatok, a válaszokat és a bölcsességet saját belső utad bejárásával találhatod meg. Te mit gondolsz, és mit érzel? Ideje erre is rájönnöd, de ez a világ zajában nem fog menni, ideje hát befelé tekinteni.

Beszélhetünk a forgandó szerencséről, persze. Sokan szeretik „inkább pozitív” lapként értelmezni, változást és lehetőségeket vizionálni a felbukkanásával, de talán ez a legsemlegesebb lap az egész pakliból. Nem mond ítéletet semmire, és senkire. Arra mutat rá ehelyett, hogy ami neked esetleg katasztrófa, az másnak egy másik nézőpontból áldás is lehet, és fordítva, a végletekben pedig (akár mélységről, akár magasságról legyen szó) a kerék másik oldalán levő ellenpontra emlékeztet. Fent és lent, ezek csak illúziók, a mozgás az, ami valóság. A sorsodat meghatározhatják rajtad kívülálló tényezők, de a szerencsédet nem. A szerencsekerék a Te fejedben van, és magad forgatod. A pszichológiában ezt átkeretezésnek hívják…

„A tisztesség lapja”. Jó szándék és felelősségvállalás. Jogi ügyek tisztázása. Döntéshelyzet, akár életre szóló. Jellemzői az objektivitás és az egyenlőségre/egyensúlyra törekvés, amit racionális mérlegeléssel ér el. Téged is mérlegelésre kér, az igazság keresésére és elfogadására, valamint őszinte és asszertív kommunikációra, ami a nehéz helyzetek megoldására törekszik a sértett visszahúzódás vagy a bosszúállás helyett. Jó jel, ha valamilyen hivatalos ügyedet készülsz rendezni (hacsak nem sértettél törvényt.)

„Hagyjál lógva!” Látszólag egy rossz és/vagy végleges szituáció, stagnálás valamilyen kényelmetlenségben, de az ebből adódó más (akár fordított) nézőpont lehet a kulcs ahhoz, hogy kiutat találj. Ez nem reménytelen helyzet, csak a mostani formában nem fenntartható. Állj meg. Talán hátra is kell lépni egyet-kettőt. Aztán gondold át. Szánd rá az időt, „pihenj rá”, nézd meg más szemszögből. Előfordulhat, hogy pont az ellenkezője lesz a helyes választás annak, amit az eszed vagy a szíved diktál, vagy mások tanácsolnak. Idővel megmutatkozik majd az irány, de addig nem érdemes továbbindulni.

Vég. Ez nem kérdés, és nincs más alternatíva. Hogy minek a vége, az a feltett kérdéstől függ. Nem biztos hogy nagy dologra kell gondolni, nem valószínű, hogy tragédia történik, de a lezárással járó fájdalommal szembe kell majd nézned. Azt mondja, hogy ez kikerülhetetlen, „halálbiztos”. Engedd hát el, ami nem maradhat, nem működik, és adj helyet valami újnak az életedben. Adj teret és időt is magadban a fájdalomnak és a gyásznak, de tudd, hogy van folytatás, lesz új irány, ami csak akkor nyílik ki számodra, ha ez az ajtó most bezárul.

Gyakoribb nevén Mértékletesség, de azt a végtelenül kedves segítő szándékot amit ez a lap hoz a kirakásba, ez a kevésbé ismert név (szerintem) jobban kifejezi. Ő az, aki az arany középutat keresi, azt a megoldást, amivel lehetőleg mindenki jól jár. Kompromisszumot köt, de sose mond igent méltatlan ajánlatra. Higgadtság és harmónia jellemzi, áldás és gyógyulás kíséri. Ha ezt kapod válaszként a kérdésedre, akkor tiszta szándékú erős segítőre számíthatsz a megoldandó problémádban, vagy megtalálod (ha tiszta a szándékod) azt a megoldást, ami úgy vezet el a vágyott végkifejlethez, hogy közben nem dőlnek romba világok körülötted (vagy éppen benned).

Nem akarsz ránézni. Jó lenne, ha a „többiekről” lenne most szó, de nézz csak tükörbe. Ez a kísértések, eltitkolt vágyak, sötét mellékutak, zavaros vizek lapja. Pénz, pozíció, szex, vagy éppen a szeretet és elismerés utáni eszelős vágy… vagy más függőség(ek) homályosítják el a látásod, és kísértések rabságában vergődve forgácsolódik az erőd és az önbecsülésed. Méltatlan helyzet, vagy egy rossz minta mentén ismétlődő destruktív viselkedés, amik akadályoznak abban, hogy megoldást és békét találj. Ugyanakkor a szabadulás is a te kezedben van. Szembenézés, felelősségvállalás és tudatosság, az illúziók, a hárítás és az örök menekülés helyett.

Váratlan(nak tűnő), és látszólag balul elsülő helyzet. Véglegesnek és pusztítónak látszik, valamilyen külső erő eleve elrendelt beavatkozásának. Ne kapálózz. Most nem tehetsz semmit, de ha elült a vihar, neked sem kell a romok között maradnod. Amikor túllátsz majd a reménytelenségen és a veszteség felett érzett fájdalmadon, akkor segítségedre lehet az elfogadás és a megváltozott helyzetekhez/kapcsolatokhoz való alkalmazkodóképesség, hogy megbirkózz a kihívással. A kihívás adott. Törést okoz, ami adódhat a rosszul rakott alapokból, gyenge falakból. Számíts rá, hogy ne kétségbeesés és letargia legyen majd a hosszútávú válaszod.

Égi jel. Az inspiráció kártyája. Békét hoz, és a megújult reményt szimbolizálja. Jó ötletek, magabiztosság, kreatív energia. Gyakorlati megoldásokat nem ad ugyan, így mindig fontos, hogy mi a feltett kérdés, illetve milyen lapok jelennek még meg a kirakásban, de alapvetően pozitív attitűdöt és energikusságot képvisel. Világos gondolatok, tiszta érzelmek, fényesen ragyogó optimizmus. Bízhatsz a szerencsédben, és a pozitív végkifejletben is, mert a lendületet, ami visz ezek felé, áldás kíséri.

Illúziók, és rejtélyek, instabilitás, a belső világ felbolydulása. Kusza érzelmek, elvesztett realitásérzék. Hiába próbálod a dolgokat racionálisan szemlélni, az lehet az érzésed, hogy sötétben tapogatózol, és nagyjából ennyi amit valóban át is látsz. Van ilyen. A Hold azt kéri, hogy ne erőltesd a válaszok keresését, mert nincs még itt az ideje, hogy átlásd és/vagy elfogadd amit találnál. Hagyatkozz intuíciódra, az majd elvezet a megfelelő úton a megfelelő irányba. A lap megjelenése magában hordozza az önámítás veszélyét is, amit úgy tudsz most kivédeni, ha hátralépsz párat, és megfigyeled érzéseidet, gondolataidat, mielőtt cselekednél.

Szerelem, siker, gyógyulás, ünneplés, boldogság. Ez a lapot akarod húzni, bármit is kérdeztél. Új barátság, beteljesült szerelem, üzleti siker, boldog család… ez a beteljesülés és az öröm lapja, minden vállalkozásodon a siker és a szeretet fénye ragyog. Önbizalmad és önértékelésed nagy de egyben reális is, élvezd hát az elért eredményeket, sütkérezz a sikerben, hiszen megdolgoztál érte! Az önmagadba vetett hit megtérült, a befektetett munka meghozta gyümölcsét, most pedig itt az ünneplés ideje, ma ennek a napja virradt fel!

Továbblépés, felépülés, felszabadulás, elszámolás. Lehetőség, hogy önmagad sokkal jobb változataként támadj föl, amihez az elfogadás és a megbocsátás lesz a kulcs. Hogy mások hogy ítélnek meg, az nem feltétlenül mérvadó, ahogy neked sem tiszted ítéletet mondani más fölött, bármennyire is feljogosítva érzed magad, hatalmad, tudásod, tapasztaltaid vagy akárcsak a puszta indulataid alapján. Amikor te ítéltetsz meg, mindez nem fog számítani. Az energiád fektesd önmagad építésébe, saját békéd megtalálásába, ez lesz a vágyott Paradicsom, az elkeseredett armageddon helyett. A lap felbukkanása így nem feltétlenül fenyegetés, sokkal inkább egy derűs lehetőség az újrakezdésre, ha nyitottságod és intelligenciád engedi.

Végre a lap, ami minden kirakásban, helyzetben, kérdésben csupa pozitívum! Beteljesülés, a kitűzött célok elérése. Élvezd a sikert, ünnepeld az elért eredményeket, a harmóniát és a békét az egész világgal, benne önmagaddal! Eljött az ideje, most megteheted, „tiéd a világ”!
Jelenthet még utazást is, akár fizikai, akár mentális értelemben, de most nem a fáradságos vándorúton és a kemény munkán van a hangsúly, hanem a beteljesülésen és a megszerzett bölcsességen, ami okot ad az ünneplésre.

Sarah Bartlett: Tarot-biblia – Kalauz a kártyák és kirakások világába
Claire Goodchild: Antik Anatómia Tarot Kézikönyv
Barbara Moore: Árnyvilág Tarot

És mi ez a Tarot projekt?

Újrakezdés.

Van, aki jóskártyaként használja, velem pszichológus húzatott először, és asszociációs játékként illesztette egy régi-régi terápiába. Tartalmát tekintve tényleg amolyan peremterület, lehet „spiri” és lehet „pszichó”, attól függően, hogy ki és milyen célra használja.

Nekem most egy grafikai sorozatba illesztett önismereti utazás volt, aminek a viszonylag kötött ábrázolások adtak keretet, ehhez pedig a Rider-Waite Tarot pakli képeit vettem alapul. Valószínűleg ez a legismertebb verzió ma a Tarot kártyák közül.
Több lapnál a kompozíciót is megtartottam, másoknál a szimbólumok többségét amikkel dolgozik, illetve a saját kis személyes szimbólumaimat (főleg tárgyaimat) is belerejtettem, részben ettől személyes.

Ezen kívül a koncepció része az is, hogy a figurális ábrázolások (egyetlen lap kivételével) mind önarcképek. Saját mozdulatok, a saját testem, a saját életem, saját magam az egyes szerepekben, amiket a lapok fölkínálnak. Nemcsak Uralkodónő, és Csillag mondjuk, de Ördög, vagy Kardok Tízes is, ünneplés és szenvedés, minden, ami az életben is előfordul. A saját szituációs játékom is ezáltal.

Hard trip volt.

Nem akarom titkolni, mert ami történt, a projektem életre hívója lett végül.
2022. december 21.-én diagnosztizáltak rosszindulatú mellrákkal, és az első sokk, valamint a gyorsan lepörgő képalkotó vizsgálatok (amik során igazolták, hogy valóban bajban vagyok) után, 2023 január elsején csináltam meg az első két lapom. A Halállal kezdtem, aztán egy régebbi grafikámból (egy önarcképből) alakítottam mellé a Mágust, mert egy „sima halál” magában azért nem esett olyan jól egy ilyen diagnózissal a kezemben.

Kiraktam Instára, és másnap az jutott eszembe, hogy másik karaktert is játszhatnék abból az önarcképből. Aztán újabb és újabb lapok jutottak eszembe, teltek a napok, elindultam a „betegúton”, megkezdődtek a kezelések, és az újabb és újabb lapok tervezése adott egy keretet a napjaimnak, ami összetartott a széthulló életemben is. Január végére kész lett a Nagy Arkánum, ez 22 lapot jelent, és mivel az egyetem elvégzése óta dédelgetett álom volt egy saját pakli tervezése, arra gondoltam, hogy ha már szinte minden munkámat le kellett mondanom a kezelések miatt, legyen akkor a saját projektem amivel foglalkozok, most úgysincs semmi, amit meg kellene csinálni, ami határidős, ami „fontosabb”. Most legyek én a fontosabb.

Hát végigjátszottam. Összesen 78 lap, ennyi karakter és/vagy szituáció. Azt hiszem azért jó, mert használható a „rendeltetési céljára” (bármi legyen is az), hiszen kötődik tartalmilag a „hagyományos” ábrázolásokhoz, és azért fontos nekem, mert emellett el tudtam mondani a motívumokkal, rejtett vagy kevésbé rejtett szimbólumokkal és persze az önarcképekkel/mozdulataimmal mindent, amit 2023 első félévében el akartam mondani magamról és az életemről. Utóbbi egy rejtett szál, aki jól ismer, annak vannak benne „poénok”, aki nem, annak meg néhol elejtettem egy piros napszemüveget vagy egy horgonyt néhány képen a holdak, napok, meg „egyéb hozzávalók” között. Grafikailag elfért.

Az utolsó lapot (Érmék Tízes, az egész jó lap, benne lennék egy „érméktízes-végszóban”) a műtétem utáni varratszedésre sikerült megcsinálni, így éppen a „rázós részt” kísérte végig ez a projekt, és akkorra lett vége, amikor a legkockázatosabb és legfélelmetesebb dolgok megtörténtek, és újra nőni kezdett a hajam és az immunrendszerem.

Emellé a munkám mellé nem teszem oda az eddig szokásos kételkedést és önbizalomhiányt. Ez a sorozat eléggé „valamilyen” lett. Szakmai szempontból sem vagyok elégedetlen, és emberileg is beletettem amit eddig tudok.
Sokat kutattam a témában, olvastam, és megismertem sok ábrázolást miközben terveztem a saját lapjaimat, így biztos lehetsz benne, hogy meglehetősen egyéni nézőpontból, de alaposan átgondolt kártyapaklit vehetsz a kezedbe.

És hogy miért 38,5?

Elég szigorúan szerkesztett, és geometrikus világba illeszkednek az alakok, és az „eldobált” szimbólumkák. A legtöbbet pedig a középső függőleges tengelyt használom viszonyítási alapként, ami 38,5 mm a lapjaimnál. Nem vagyok jó számokban, de ez megvolt fejben. Nem akartam a betegségre utaló nevet adni a paklimnak, sem olyat amit nehéz más nyelvre fordítani, olyat meg végképp nem, ami negatív tartalmú.
Aztán olyan „menőnek” tűnt számról elnevezni egy Tarot paklit, és ott nincs gond az idegen nyelvekkel sem. Végül dilemmáztam és megszavaztattam, hogy 38, vagy 38,5. Utóbbi nyert. Nekem is az tetszett.
Amikor mindezzel megvoltam, leültem, és néztem, és egyszer csak bevillant valami. Visszakerestem a személyes naplómban, hogy mikor találtam a csomót a mellemben. Majdnem napra pontosan 38 és fél éves voltam akkor.

Hát így készült.

*

Szóval ülj csak le mellém, persze. Keverek, és húzhatsz. Igyunk egy kávét, meséld el hogy érzed magad, ha megbízol bennem.

Ez tényleg játék. Az élet is. De ne higgy nekem, inkább próbáld ki!